Huraian Ajaran Sesat - Bab 3


Kata Pengantar Editor:

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah, Syukur ke Hadrat Illahi kerana dengan limpah KurniaNYA dapat juga saya menyiapkan 'edit' bagi sambungan kepada artikel Huraian Ajaran Sesat - Bab 2 ini. Semoga segala usaha saya ini dan hasil penulisan Atok Zamany ini mendapat Pahala dan Ganjaran yang besar disisi Allah SWT sekaligus menjadi sebuah input yang bermanfaat dalam memahami hakikat Ajaran Sesat buat sekalian warga Melayu khususnya dan sekalian ummat Islam secara amnya.


Kepada para pembaca, saya amat berharap anda semua dapat menghabiskan keseluruhan artikel ini, dari awal bab hingga penutup dalam bab Huraian Ajaran Sesat ini. Semoga dengan adanya artikel bersiri ini, sedikit sebanyak dapat memberi kefahaman yang mendalam kepada sekalian ummat bagi mengelakkan kita daripada terikut-ikut dengan ajaran sesat yang sudah maklum banyaknya. Semoga ia bermanfaat!


MOHON MAAF ATAS KELEWATAN ARTIKEL INI!


Apapun, Teruskan membaca disini!


WAllahua'lam,

-Orang Gombak,

-Editor,

Selasa, 12 Oktober 2010, 6.20 petang.

---------------------------------------------------HURAIAN AJARAN-AJARAN SESAT BAB 3


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Segala Puji-pujian bagi Allah Tuhan Semesta Alam. Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Baginda Rasulullah SAW. Salam kepada sekalian Ahlul Bait Rasulullah, sekalian para Sahabat dan sekalian Ahlillah yang mengikuti jalan kebenaran dari awal hingga akhir. Salam buat Atok Zamany dan Tn Guru Hj Ahmad Junaidin Al-ArifBillah. Al-Fatihah...AJARAN-AJARAN SESAT DARI KATEGORI AJARAN TARIKAT (TORIQAH/TAREKAT/SUFISM)


Jika kita tinjau, sejak dari dahulu lagi memang telah banyak ajaran-ajaran Tarihat dan Sufism dalam agama Islam yang berkembang diseluruh pelusuk dunia. Ini adalah kerana kecenderungan umat Islam yang ingin mendalami dan mendekatkan diri mereka kepada Tuhan dengan secara tersusun, sempurna, terperinci dan suci. Mereka selalu mendengar atau membaca akan cerita-cerita kehebatan ahli-ahli Sufi dan ahli-ahli abadi didalam agama Islam serta perjuangan hidup mereka melawan segala bentuk nafsu duniawi, uzlah, riadah serta kerja mujahadah kerana Allah dengan Ikhlas dan sabar yang istiqamah serta abadi. Lantas degan berkah keikhlasan itu mereka telah diangkat ke darjat yang tinggi disisi Allah yang digelar WaliAllah.


Maka perjuangan mujahadah diri mereka inilah yang dijadikan contoh teladan bagi murid-murid terkemudiannya pula untuk dipelajari dan diterapkan dalam kehidupan harian mereka pula. Kebanyakannya adalah intisari perjuangan dan kehidupan para-para Sahabat Rasullah saw. Ia juga dipanggil dengan nama Kurun Khalaf. Kemudiannya terbentuklah apa yang dinamakan Tarikat (jalan) atau Sufi dan disebut juga dengan nama Ilmu Falsafah Islam.


Diantara nama-nama ajaran Tarikat yang tersohor dan ternama sekali semenjak dari zaman sahabat kepada para sahabat-sahabat ialah:

1) Tarikat Naqsyabandiah.
2) Tarikat Syazaliah.
3) Tarikat Ahmadiah.
4) Tarikat Qadiriah.
5) Tarikat Samaniah.


Sebenarnya apa yang mereka pelajari didalam ajaran Tarikat adalah ilmu-ilmu yang merangkumi dan bersangkutan dengan Ilmu-ilmu keSufian, Usuluddin, Ilmu Tauhid, Falsafah dan pendekatan yang mereka lakukan adalah menerusi rangkaian ilmu-ilmu Tasawuf yang telah disusun dengan rapi oleh pengamal-pengamal terawal iaitu para Sahabat-sahabat Rasullah saw sendiri, kemudian susunan itu dihalusi pula oleh Syeikh atau Imam atau Tuan-tuan guru yang dilantik menjadi peneraju dan pewaris kepada warisan Ilmu dan amal daripada satu tangan ke satu tangan, dari satu genarasi kepada genarasi hingga kehari ini. Mereka inilah yang digelar dengan panggilan "Warasatul Anbiya’ Wal Mursaliin" atau pewaris daripada para Anbia yang benar (Sahabat Nabi, Sahabat kepada Sahabat Nabi dan seterusnya) kerana perjalanan serta mujahadah yang telah mereka lalui dahulu itu ternyata benar dan menepati kehendak Allah swt dan Rasullah saw.


Maka orang-orang yang selepas mereka itu pula telah menyambung akan cara yang sama dengan menurut apa juga yang telah mereka terdahulu itu lakukan dengan yakin, tekun dan sabar sehingga menjadi seakan-akan seperti mereka itu rohani dan jasmani. Memperkatakannya memang mudah, tetapi sebenarnya jalan yang mereka-mereka itu tempuh bukanlah jalan semudah yang di sangka kerana akhir kepada perjalanan itu bukan manusia yang menentukannya, tetapi Allah swt sendiri yang menjadi penerima, pembuka, penentu dan yang paling berhak menghakimi penilaian akan ketulusan serta keikhlasan hati budi anda. Inilah peringkat terakhir dari setiap jalan Tarikat baik apa juga namanya Tarikat tersebut. Itulah sebabnya kenapa diperingkat permulaan lagi kena tahu asal usul ajaran Tarikat yang dipegang.


Ia mestilah mempunyai hubungkaitnya dengan Rasullah saw kemudian kepada Sahabat-sahabatnya, kemudian sahabat kepada Sahabat-sahabat Baginda dan seterusnya kepada waris-waris yang sah dari tangan ke tangan hinggalah kepada kamu dimasa ini, yang juga dinamakan Wasilah atau silsilah (salasilah). Semua Tarikat yang ungul itu tidak putus sanadnya sehingga sekarang, cuma yang menjadi masaalah apabila "tuan guru" itu tidak punya catitan secara terperinci akan setiap pewaris-pewaris keilmuan tersebut. Disini anda harus melihat dengan terpeinci akan ajaran tuan guru itu. Jika benar, ia tidak akan berbuat pekara yang berlawanan dengan peraturan dan hukum agama dan berpegang dengan ajaran ASWJ.


Jadi anda juga harus punya asas yang cukup sebelum terjun kedalam ajaran Tarikat itu terutama bab Akidah dan Usuluddin atau setidak-tidaknya mempunyai sedikit pengetahuan berkenaan pekara-pekara ini supaya anda dapat menilai ilmu yang anda pelajari kelak. Diperingkat permulaan semua Tarikat, anda lah penentunya, sebab andalah yang hendak melakukan perjalanan itu, bukan orang lain. Keyakinan harus anda bina dimasa itu. Untuk meyakinkan diri anda, mestilah dengan Ilmu yang anda ada dan nasihat dari orang-orang terdahulu yang telah tahu akan perjalanan itu. Kemudian anda harus rajin membaca kitab-kitab yang ada seterusnya membuat banyak sunat-sunat terutama puasa dan solat sunat Istikrah serta solat sunat Hajat, memohon petunjuk dari Allah swt sendiri Sampai anda benar-benar yakin dengan apa yang anda buat.


Kamu jangan bimbang kerana Allah akan memberi petunjukNya jika kamu benar-benar ikhlas, cuma faktor lambat dan cepat saja. Jika tak diberi apa-apa petunjuk juga bererti kamu tidak sesuai berada disitu atau ajaran itu adalah ajaran yang tidak benar. Inilah asas pertama bagi setiap murid yang ingin menuju kedalam perjalanan alam Tarikat. Jangan ikut cakap orang saja atau ikut membuta tuli tampa membuat apa-apa rujukan dan membina keyakinan pada diri anda sendiri. Ingin akan pekara-pekara asas ini selalu walau dimana anda ingin masuk belajar atau ‘memondok’.


Yang menjadi masalah utama ialah ujudnya ‘tarikat sesat’ yang menggunakan nama-nama Tarikat unggul yang asli. Penganjur, penaja dan ‘tok-tok guru’ mereka juga bukan kepalang propagandanya yang berjaya menarik ramai ahli-ahli baru yang terdiri dari orang-orang terpelajar, golongan muda-mudi, orang-orang penting dalam Kerajaan, Mahasiswa Universiti, Cendiakawan, guru-guru sekolah agama, tok ketua kampung, tok empat, golongan professional, murid-murid dari berbagai jurusan ilmu, orang-orang kampung dan lain-lain lagi yang telah terperdaya dengan dakyah dan segala bentuk hasutan termasuk dengan menggunakan ilmu-ilmu pukau melalui kata-kata.


Ia selalunya bermula dari ceruk desa untuk membina kekuatan menarik jumlah ahli hingga menjangkau ratusan, malah ada yang menyampai ribuan. Penggunaan surau didesa-desa atau membina pondok belajar ditanah milik persendirian menjadi pekara pertama mereka lakukan. Apabila telah diterima ramai maka mereka mulalah membuka beberapa cawangan dimerata tempat dengan mengutip dana dari rakan-rakan, ahli-ahli dan bantuan dari individu yang sealiran dengan mereka. Beginilah modus operandi yang dapat dikesan selalu digunakan oleh penaja dan pengamal ajaran tarikat sesat itu. Sehingga mereka berkembang menjadi besar dan kuat kerana ramainya pengikut. Mereka tidak akan mendaftarkan pertubuhan kumpulan mereka kerana takut dihidu oleh pihak berkuasa. Semuanya dijalankan secara senyap.


Satu lagi masaalah besar ialah mereka-mereka yang menjadi peneraju, penaja, pengamal dan ketua-ketua bagi ajaran sesat itu adalah ‘bekas murid’ yang pernah menduduki dan mempelajari bersama dengan ajaran Tarikat yang asli dulu. Apa bila mereka gagal untuk ‘menyampai’, mereka telah meninggalkan tok guru mereka itu. Ada juga diantara mereka yang telah kecewa kerana tidak dapat lagi mengikuti pelajaran kerana terlalu banyak kerja yang tak mampu diikuti dan tidak mampu lagi dibuat, malahan ada yang telah disingkirkan kerana tidak menjaga adab berguru dan berbagai lagi sebab yang tak dapat disebutkan disini. Biasanya kami gelarkan mereka dengan nama ‘murid kecewa’. Mereka-mereka inilah yang menjadi duri dalam daging yang sanggup berbohong dan menipu semua orang dengan ajaran tarikat barunya dengan menggunakan nama-nama Tarikat asli atau pun menggunakan namanya sendiri sebagai nama ajaran tarikat sesatnya. Mereka telah mengubah berbagai-bagai aliran Ilmu yang benar kepada cara dan citarasanya sendiri kononnya itulah cara yang paling mudah atau jalan pintas ‘shortcut’ menuju kepada Tuhan.


Tuan-tuan dan Puan-puan fikirlah sendiri bagaimana murud-muridnya nak ‘menyampai’ sedangkan dia sendiri tak pernah ‘sampai’. Dia sendiri pun tak mampu untuk ‘menyampai’, kini nak bawa orang lain pula? Mereka sebenarnya telah menyampai kepada Alam Iblis. Maka yang mereka temui itu adalah Syaitan atau Iblis yang menyamar sebagai tuhan. Iblis dan Syaitan amat licik dan memainkan peranan mereka sehabis-habis mungkin dalam mengatur semua gerak geri ilmu dan amal ajaran sesat ini disemua ruang dan sudut sedangkan kamu tidak kenal suatu apa pun didalam wilayah ini ditambah pula dengan sikap taksub kamu kepada ‘guru’ yang sebenarnya juga telah dirasuk Iblis dan Syaitan.


Dari mana datangnya ilham pengubahsuaian ilmu dan amal yang dicedok dari Tarikat asli kepada ajaran tarikat baru itu, jika tidak ilham yang dicetuskan oleh Iblis dan Syaitan kedalam pemikiran ‘guru’ kamu itu? Dia menjadi begitu kreatif mengubah suai segala ajaran asli kepada bentuk ilmu dan amal yang diciptanya sendiri, kemudian mendakwa jalan itulah yang benar? Kamu yang dungu hanya mengikut tampa usul periksa? Nah! sekarang kamu telah terjebak bersama-sama ‘guru’ tarikat yang sesat berserta Iblis dan Syaitan. Inilah yang telah disebut didalam Al-Qur’an dan juga Hadis Nabi saw (sila rujuk semula didalam bab 2), sebagai manusia-manusia yang sesat dan akan dicampak bersama-sama Iblis dan Syaitan kedalam Neraka Jahanam yang telah disediakan untuk mereka. Mereka yang tergolong didalam keadaan Syrik Akbar atau Syirik Kubra dan jika mereka mati didalam keadaan ini tanpa sempat bertaubat bererti mereka mati didalam keadaan kehinaan yang sangat besar dan jauh dari mendapat Rahmat serta pertolongan dari Allah dan Rasul. Jauhi lah diri anda dari golongan ini jika ingin selamat didunia dan akhirat.


Selanjutnya, ‘guru-guru’ ajaran tarikat sesat ini telah pula mentarbiah anak-anak murid yang baru dengan menyelitkan amanah-amanah supaya berahsia kepada yang bukan ahli kerana orang awam tidak faham akan ajaran songsang mereka. Oleh itu memang sukar untuk mengatahui akan ajaran tarikat sesat itu jika kita sendiri tidak terjun kedalam ajaran mereka. Ini telah kawan lakukan sedikit masa dahulu untuk mendapat maklumat-maklumat penting yang terdapat didalam ajaran-ajaran tarikat sesat itu. Kemudian setelah itu diketahui pula mereka mengamal zikir-zikir pelik yang kebanyakannya taksub kepada diri ‘guru’ tarikat sesat mereka itu. Mereka juga kebanyakannya berlebih-lebihan dalam beribadat. Pekara sunat diutamakan, sedangkan yang wajib ditinggalkan.


Ada juga yang menghalalkan pekara-pekara yang haram dalam syarak. Sebagai contoh mereka telah menghalalkan arak, judi, zina, nikah batin, berpoligami melebihi 4 orang dalam satu masa, nikah Muta'ah, berzikir sampai berzina beramai-ramai, berkongsi-kongsi isteri sesama ahli, mendakwa mereka telah maksum dan tak payah solat (solat hanya untuk orang awam yang bodoh), tak payah berpuasa dibulan Ramadhan (itu juga untuk orang awam), mengubah cara-cara beribadah, mengubah ayat-ayat Al-Qur’an sebagai zikir, mengubah Hadis-hadis supaya berpihak kepada mereka, ada yang terus membuang Hadis serta berbagai-bagai lagi pekara sesat dan mungkar yang mereka lakukan secara senyap didalam amalan-amalan ajaran tarikat sesat mereka itu. Ini mendapat perhatian kepada manusia-manusia yang gemarkan pekara mungkar seperti minum arak, berzina, seks bebas, berjudi dan mereka-mereka yang tidak suka solat dan berpuasa. Maka inilah yang ditunggu-tunggu, iaitu ajaran 'islam' yang mengikut selera mereka. Mereka bebas melakukan apa saja yang mereka suka dimana "guru" pun sama macam mereka serta tiada bantahan dan sekatan hukum. Mereka inilah golongan yang disebut didalam Al-Qur’an dan Hadis sebagai golongan sesat yang mengikut hawa nafsu mereka. Mereka ini juga akan dicampak kedalam api neraka Jahanam bersama-sama Iblis dan Syaitan yang menjadi pemimpin sebenar mereka.


Satu lagi jenis ajaran tarikat sesat ialah ajaran yang membawa kepada taksub dengan perjuangan songsang yang menghalalkan membunuh diri atau pengebom berani mati. Mungkin semua telah tahu akan pekara ini kerana banyak dilaporkan didada-dada akhbar mahu pun dikaca TV. Namun tahukah anda apa yang mereka pelajari? Jika di Indonesia mereka dianggap "hero" dalam perjuangan mereka. Pada asalnya mereka sama juga dengan mana-mana pondok tempat belajar Tarikat, tetapi setelah sekian lama mereka yang tiada dana untuk pergerakan mereka telah didatangi oleh penuntut dari luar negara yang membuka ruang untuk mendapatkan dana juga dari luar yang tidak diketahui puncanya. Kemudian program penajaan ini berjalan seperti biasa sahaja (awal 80an). Mereka kemudiannya didedahkan dengan kekejaman pihak Zionis dan Amerika keatas negara-negara Islam dan umat Islam di negara tersebut. Maka timbullah satu mukaddimah baru serta provokasi sulit untuk membalas dendam didalam pondok itu membuka agenda baru iaitu ilmu peperangan dan mendalami akan ilmu pembikinan senjata bom kepada beberapa orang murid terpilih.


Tidak semua tahu akan pekara ini, ia dibuat dengan teliti dan sulit untuk mengelakkan semua murid lari meninggalkan pondok dan dihidu oleh pihak keselamatan kerajaan. Jadi mereka yang terpilih tadi beroperasi diluar dan jauh dari pondok. Mereka didedahkan dengan ilmu jihad didalam perang seumpama jihad sewaktu zaman Rasullah saw dan para Khulafa’ Rasyidin dahulu tetapi telah ditokok tambah dan dipesongkan akan maksud dan tujuannya. Mereka menampakkan seolah-olah mereka telah dijanjikan ‘syurga’ jika berani melakukan perjuangan itu walhal ia amat jauh dari perintah Jihad yang dikeluarkan oleh Rasullah saw dan Sahabat-sahabatnya. Dahulu mereka lakukan Jihad kerana Allah semata-mata, sedangkan kamu berjihad mengikut nafsu amarah, maksud membalas dendam bagi pihak keluarga mangsa-mangsa perang ditimur tengah itu. Anda nampak tak perbezaan tujuan dan matalamat perjuangan kedua-dua mereka itu? Kan amat jauh dari apa yang dibenarkan didalan Islam. Tambahan lagi Islam mengharamkan perbuatan membunuh diri sendiri walau dengan apa-apa alasan sekali pun. Ia telah tertulis didalam Al-Qur’an dengan terang dan nyata sekali akan larangan membunuh diri sendiri itu. Maka ia adalah muktamad dan tidak boleh diubah oleh sesiapa pun.


Siapa ‘guru’ mereka untuk menjanjikan ‘syurga’ kepada anak-anak murid yang tak berdosa itu? Adakah ia berhak keatas ‘syurga’ untuk diberikan kepada sesiapa saja yang dikehandakinya? Adakah ia berhak keatas setiap nyawa yang akan terkorban kelak jika bom itu meletup? Semua soalan ini tak dapat mereka jawab kerana sebenarnya mereka tidak berilmu dan hanya mengikut telunjuk golongan tertentu dengan membuta tuli.


Tahukah anda bahawa bom-bom yang diletupkan dipasar-pasar itu telah mengorbankan ramai umat Islam serta orang-orang miskin yang tak berdosa daripada sasaran yang mereka tujukan? Inilah persoalan yang harus difikirkan sedalam-dalamnya sebelum berbuat sesuatu. Kemudian tersebarlah maklumat perisikan yang menyatakan bahawa dana yang mereka terima itu adalah dari kumpulan pengganas Al-Qaeda atau dari Osama bin Laden. Ini mengejutkan banyak pihak yang tidak menyangka akan pekara ini didalam Jamaah Islamiah (JI) sendiri. Malahan sekarang JI telah dilabel sebagai penganas oleh dunia kerana tindak tanduk mereka. Mereka harus sedar dan kembali semula kepada al Quran dan Hadis. Mereka telah terpesong jauh kerana memegang iktikad Jihad yang salah.


Perjuangan memang digalakkan oleh Islam tetapi bukan begitu tatacaranya. Ia melalui proses yang sah dan keputusan musyawarah harus diambil kira terlebih dahulu sebelum keputusan diambil. Bukannya membuta tuli tanpa usul periksa, makanya harus berhati-hati jika diajak berjuang oleh mana-mana persatuan atau badan perseorangan kerana mereka sehingga sekarang pun mencari ‘mangsa’ untuk dikorbankan dengan bom yang diikat pada badan demi perjuangan mereka yang sempit dan sesat itu.


Kawan sentiasa berdoa agar mereka semua insaf dan kembali semula kepada Al-Qur’an dan Hadis supaya hidup mereka lebih bererti disisi Allah swt. Bukalah buku sejarah Islam atau sirah Nabi saw. Tidak pernah Nabi Muhammad saw itu menyuruh umatnya membunuh diri demi dirinya waima untuk Islam, malahan didalam suatu peperangan, seorang panglima Islam yang gagah perkasa dipeperangan itu dengan tiba-tiba apabila badannya yang penuh dengan luka parah dan dia mengambil keputusan membenamkan mata pedangnya sendiri kedalam perutnya kerana tidak tahan lagi dengan kesakitan akan lukanya. Apabila di tanya kepada Baginda tentang nasib Panglima itu, Rasullah berkata bahawa ia merupakan Ahli Neraka kerana membunuh diri.


Lihatlah betapa seriusnya kesalahan membunuh diri ini walau pun kamu telah berjasa besar kepada agama Allah. Seharusnya Panglima Islam itu menunggu saja akan ajalnya disitu untuk mendapat darjat "Syahid" tetapi mengambil keputusan sebaliknya pula untuk mendapat azab yang pedih diakhirat kelak. Amatlah rugi sesiapa juga yang berputus asa atau cuba membela agama Allah dengan cara yang salah ini. Ia dilarang keras dalam agama dan jangan terfikir untuk membunuh sesiapa tanpa kebenaran atau membunuh diri sendiri walau apa pun sebabnya. Ingatlah akan Allah selalu dan berpegang teguh serta bertakwa kepadaNya agar anda sentiasa terpelihara dari anasir-anasir dan unsur-unsur sesat itu. Biarlah Allah saja menjadi pelindung bagi kamu kerana Dia adalah sebaik-baik pelindung.


Allah swt berfirman didalam Surah Al-Mukmin ayat 78 yang mafhumnya:

"Sesungguhnya telah kami utuskan beberapa orang Rasul sebelum engkau (ya Muhammad) diantaranya ada yang Kami ceritakan kepada engkau dan ada yang tidak Kami ceritakan kepada engkau. Tiadalah bagi Rasul itu yang mendatangkan sesuatu ayat (mukjizat) itu, melainkan dengan izin Allah (jangan diingkari perintah Rasul itu). Maka apabila datang perintah Allah (azab yang dijatuhkanNya) diputuskan hukum dengan adil dan dikala itu rugilah bagi orang-orang yang menyangkal (sesat)".AJARAN-AJARAN SESAT DARI KATEGORI ADAT TRADISI


Kita yang tinggal didaerah Nusantara ini dan terdiri dari rumpun Melayu dengan berbagai kaum didalamnya amat sinonim dengan adat dan kepercayaan masing-masing. Adat istiadat dan kepercayaan tradisi ini adalah peninggalan dari orang tua-tua mereka dari satu genarasi ke satu genarasi hinggalah sekarang. Disetengah- setengah tempat, adat istiadat telah dijadikan undang-undang negeri pula. Begitulah kuatnya sesetengah kaum itu memegang kepada adat. Tetapi adat istiadat dan kepercayaan tradisi ini telah dicipta dan direka oleh mereka-mereka yang punya talian dengan Ilmu Mistik pula. Tak kurang juga yang dicedok dari agama-agama seperti agama Hindu, Buddha, Kristian, Yahudi, Animisma, Dinamiseam dan dijadikan pegangan adat serta ada juga yang diubah suai mengikut kreativiti pencipta itu sendiri menjadi adat dan hukum kaum tersebut.


Oleh kerana itu banyaklah pekara-pekara yang didapati tidak sehaluan dengan ajaran Islam serta hukum hakam didalamnya kerana asal usul datangnya adat istiadat dan amalan tradisi itu amat berbeza dengan kedatangan agama Islam yang di bawa oleh pesuruh Allah iaitu Rasullah saw dengan petunjuk yang benar. Mengikut penyelidikan dari kaum-kaum yang terbabit telah diketahui bahawa sesetengah adat dan hukum itu diambil dari tok-tok dukun, tok pawang, tok bomoh, tok ketua adat yang terbabit dengan amalan mestik, pemujaan roh, pemujaan jin dan jembalang dan lain-lain pekara syirik lagi. Jadi dengan sendirinya amalan itu tidak boleh diterima pakai menurut hukum Syarak dalam agama Islam. Jika diteruskan juga akan membawa kepada khurafat dan kesesatan yang jauh. Ia dihukumkan sebagai haram dan membawa kepada 'syirik kubra' yang amat dimurkai Allah sat walau apa pun alasannya. Ingatlah, Allah tidak akan mengampuni dosa-dosa syirik yang besar ini dan sesiapa yang ingkar akan menerima balasan api Neraka Wail dan akan kekal selamanya disitu.


Didalam amalan kepercayaan tradisi masyarakat Melayu, menurut penyelidikan yang dijalankan, mereka pada awalnya hanya mengadakan tanggapan atau beranggapan dengan pemikiran mereka bahawa sesuatu amalan itu baik untuk dilakukan. Setelah berulang kali diamalkan dan ternyata ia memang baik, maka amalan tersebut menjadi adat istiadat dan kekal dilakukan dari satu jenarasi kesatu jenarasi hingga kini. Ia seolah-olah telah sebati berdarah daging dalam kehidupan masyarakat Melayu, walhal ia masih boleh dikeluarkan atau ditinggalkan saja daripada amalan kita jika kita punya azam dan iltizam yang kukuh untuk keluar dari cengkaman adat yang terpesong dari akidah Islam. Ia terletak didalam diri sendiri bukan orang lain yang menentukan perjalanan hidup kita sedanagkan kita yang akan menangung akibat dari perbuatan bodoh itu.


Bukankah kita telah diberi akal dan fikiran untuk menimbang mana yang baik dan buruk? Kita sebagai umat Islam seharusnya mengikut apa yang telah digariskan dan ditentukan oleh agama kita kerana itu telah menjadi kewajipan kita memikul dan menjunjung akan segala hukum-hukum syarak yang terkandung didalamnya. Itulah sebabnya kenapa kita wajib untuk meniggalkan atau membuang saja kepercayaan syirik dan khurafat ini supaya kita terselamat didunia dan akhirat. Tiada mereka yang dapat menolong kita diakhirat kelak, sedangkan mereka juga tiada dapat pertolongan dari datok dan nenek mereka begitulah seterusnya. Masing-masing akan dipertanggung jawabkan segala dosa-dosa besar itu keatas diri mereka sendiri. Selamatkan diri kita dahulu semasa waktu masih ada didunia ini supaya tidak kesal diakhirat nanti.


Satu lagi jenis amalan syirik kaum Melayu ialah percaya kepada bomoh dan pawang untuk perubatan sedangkan mereka terang-terang telah melakukan pekara yang haram iaitu ‘ilmu menurun’. Siapa yang masuk dalam tubuh badan bomoh dan pawang tersebut kalau tidak JIN. Amalan ini juga diamalkan didalam persilatan Melayu yang rata-rata bersandar dengan kekuasaan ghaib iaitu JIN. Apakah jenis jin yang akan masuk kedalam tubuh pengamal-pengamal itu kalau tak SYAITAN dan IBLIS? Hanya mereka yang memberi nama-nama manusia sakti sebagai samaran sedangkan dia sendiri tidak tahu yang dia sendiri telah ditipu oleh syaitan dan iblis itu. Telah diceritakan pekara ini didalam bab Iblis dan Alamnya (Musuh kamu yang paling nyata) dahulu, serta dijelaskan bagaimana penipuan kaum Jin ini kepada manusia. Ketahuilah bahawa kepercayaan dan amalan begini juga tergolong didalam ajaran-ajaran sesat didalam hukum Islam. Apa juga pekara dan amalan syirik itu adalah haram dan sesat. Jangan kita terus percaya dan mengamalkan pekara ini kerana ia akan membinasakan seluruh hidup kita, amal ibadah kita dan keluarga kita didunia dan diakhirat.


Kepercayaan kepada tangkal dan azimat juga tergolong didalam ajaran-ajaran sesat kerana ia memesongkan Akidah dan kepercayaan kita kepada Allah swt. Ingat akan panduan ini “tiada suatu benda, batu, besi, kayu, keris, kain, akar, daun, ayat dll yang boleh mendatangkan bekas kecuali dengan izin Allah sahaja". Maka Iktikad yang menyatakan sesuatu benda atau barang itu boleh mendatangkan mudarat, sihat, kebal, kaya, miskin, penyeri, pelaris, pelindung dan sebagainya itu adalah salah dan sesat, kerana ‘dibarang’ itu telah diletakkan atau digandingkan dengan JIN atau khadam (tak kira samada ia islam atau kafir) yang akan membuat arahan-arahan (telah disebut diatas tadi spt kebal, pelaris dll) itu kepada si pemakai tangkal dan azimat itu.


Iktikad inilah yang salah dan sesat kerana kamu telah menduakan Allah swt tanpa kamu sedari. Seharusnya pergantungan harapan, hajat, pertolongan, perlindungan, rezeki yang barakah dan semua kerja buat kamu pohon, minta dan disandarkan hanya kepada Allah swt, bukan kepada yang lain selain Allah swt. Dengan iktikad yang songsang dan sesat ini menyebabkan kamu dilaknat Allah serta seluruh isi alam ini turut menyumpah kamu dimana sewaktu hidup ini tidak kamu rasai, ia ditangguhkan semantara atas permintaan Nabi besar kita Muhammad Rasulullah saw supaya mereka ini diberi masa untuk bertaubat sehingga Nyawanya sampai kehalkum, sesudah itu terserahlah kepada Allah sepenuhnya. Jika kalau tidak kerana ketulusan permintaan dari kekasehNya itu, diwaktu itu juga Allah swt akan menghancurkan kamu semua dengan azab yang tersangat pedih tampa memberi sedikit tempoh pun. Ini kerana kesalahan dan dosa menduakan Allah itu adalah kesalahan yang tersangat besar dosanya. Allah tidak akan mengampuni dosa mereka yang menduakanNya kecuali mereka yang sempat bertaubat Nasuha semasa hidupnya dan berazam untuk tidak kembali kepada perbuatan tersebut.


Kepercayaan kepada adat yang menebal didalam masyarakat Melayu amnya telah mengatasi pula akan mentaati hukum-hukum Syarak dalam agama Islam sedangkan mereka itu semua beragama Islam. Mana yang lebih utama, mentaati perintah Allah dan Rasul dari mentaati perintah ketua adat, dato lembaga, tok nenek, pawang diraja, menteri adat waima Raja sekali pun atau yang dibangsakan sebagai Manusia ini???


Sudah tentu mentaati Allah dan Rasul mesti diutamakan kerana ia hukumnya "WAJIB" bagi setiap penganut agama Islam. Ia mengatasi segala apa hukum-hakam ciptaan makhluk atau manusia yang ada diatas muka bumi ini walau sebesar mana pangkat dan darjat mereka itu. Contohnya hukum hakam yang dicipta oleh nenek moyang didalam ‘adat yang diadatkan’, ‘adat yang teradat’ dan ‘adat istiadat’. Semua itu tidak wajib untuk diamalkan malahan bertentangan dengan hukum Allah dan Rasulullah, walau bagaimana indah, cantik, sesuai, bertepatan, selari dan seribu satu macam alasan yang mereka katakan tentang kebaikan hukum ciptaan mereka itu, ia tetap salah dan sesat. Mana boleh samakan dengan hukum Allah! Kamu tu siapa nak disamakan dengan Tuhan? Macam langit dengan Bumi jauhnya?


Inilah manusia-manusia yang tak sedar diri dan tak sedar diuntung. Telunjuk lurus kelingking berkait, mereka berbuat untuk nafsu diri ingin pangkat darjat dan tertulis nama sebagai pencipta adat, penjaga adat, dihormati masyarakat banyak kemudian menyamakan pula akan kerja tangannya itu dengan hukum Allah dengan berkata "kan hukum adat itu menepati hukum syarak, ia juga dipersetujui Mufti, Kadi dan Ulama-ulama Negeri, kenapa kamu mempertikaikannya???". Kepada orang dungu yang dicucuk hidung mereka boleh ditipu dan disogok dengan wang dan pangkat darjat untuk menurut saja kehendak kamu, tetapi tidak kepada orang-orang berilmu yang tetap teguh dengan pegangan ASWJ dan takut akan seksaan Allah kelak. Kami tetap teguh dengan keputusan melarang orang ramai supaya tidak menggunakan hukum adat sebagai pegangan Akidah walau apa pun terjadi.


Hukum ciptaan manusia tidak akan melebihi hukum Allah dan manusia jangan berlebih-lebihan dalam soal ini. Hukum seumpama itu walau menepati kepada hukum Syarak Islam sekali pun adalah haram untuk ditaati tambah lagi untuk menjadikan ia sebagai pegangan Ibadah. Pemimpin yang menyuruh memegangnya dan pengikut-pengikutnya serta rakyat jelata yang menurutinya sama-sama telah terjurumus kedalam amalan ajaran sesat tajaan mereka.


Ingat pesan Rasulullah saw didalam Hadis Baginda yang bermaksud:

"Segala yang baru (hukum adat, adat istiadat, adat teradat, adat resam dan pantang larang yang telah dicipta oleh nenek moyang mereka) itu adalah bidaah dan setiap bidaah itu adalah sesat ".


Allah juga telah berfirman didalam Surah Al-Maaidah ayat 104 yang mafhumnya:

"Apabila dikatakan kepada mereka; Marilah kamu kepada apa yang diturunkan Allah kepada Rasul, mereka itu berkata; Cukuplah bagi kami apa yang kami dapat dari bapa-bapa (nenek moyang mereka). Meskipun bapa-bapa kami itu tiada mengatahui suatu apapun (tidak berilmu) dan tiada pula mendapat petunjuk (bukan Nabi dan tidak berilmu tetapi telah meninggalkan kepada mereka segala keparcayaan bidaah, adat resam, adat istiadat, adat teradat, hukum adat dan pantang larang serta amalan khurafat dan bidaah)".


Allah berfirman lagi didalam Surah Asy-Syuara’ ayat 21 yang mafhumnya:

"Bahkan adakah bagi mereka sekutu-sekutu yang mensyariatkan agama bagi mereka (kepercayaan mewajibkan amalan adat Istiadat, puja memuja dll) sesuatu yang tidak diizinkan Allah. Kalau tidaklah kata keputusan (menanguhkan siksaan yang diminta oleh Nabi), nescaya dihukumlah diantara mereka (disaat itu juga). Sesungguhnya untuk orang-orang aniaya itu siksaan yang pedih".


Firman Allah lagi didalam Surah Al-Baqarah ayat 42 yang mafhumnya:

"Dan janganlah kamu mencampuradokkan yang benar dengan yang salah dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengatahuinya".


Banyak lagi dalil dari ayat-ayat Al-Qur’an dan Hadis Nabi yang boleh dikupas didalam memperjelas akan hukum syrik dan kufur ini, oleh kerana ruangan yang terhad maka ia hanya dapat dipilih yang tertentu sahaja untuk dimuatkan disini. Jadi dari keterangan hadis dan Al-Qur’an itu telah lengkap meletakkan garis panduan kepada umat Islam supaya tidak mengikut saja perintah manusia zalim tampa merujuk kepada Hadis dan Al-Qur’an sebagai pedoman. Sebarang tindakan manusia terutama melibatkan Akidah mestilah diperhalusi dahulu sebelum diambil menjadi panduan hidup kita kerana kitalah yang akan dipertanggungjawabkan keatas semua keputusan yang kita ambil.


Mereka-mereka itu akan berlepas tangan akan dosa syirik ini dihadapan Allah kelak. Semua diantara mereka akan lari dan tidak mahu dihubungkaitkan dengan dosa-dosa itu. Oleh sebab itu keputusan adalah terletak ditangan anda, bukan mereka. Tiada kuasa mereka keatas diri kamu untuk memaksa atas apa juga pegangan yang kamu pilih. Biarlah mereka dengan keseronokan hawa nafsu mereka itu dan jangan kamu ikut serta bersama mereka. Kami telah membuat teguran dengan segala keterangan dan bukti, sekarang terserah keatas mereka untuk membuat keputusan. Ketahuilah bahawa kami telah berlepas tangan dan tanggungjawab kami keatas Syarak, maka terserah kepada Allah dan Rasul akan ketetapan balasan keatas diri kamu semua kelak.AJARAN-AJARAN SESAT DARI KATEGORI AJARAN BARU


Didalam kehidupan moden pada hari ini, sebenarnya terdapat banyak aliran-aliran kepercayaan baru yang telah digambar gemburkan, dicanang dan dihebahkan keseluruh pelusuk dunia dengan tajaan kumpulan dan kaum tertentu untuk menghancur leburkan Akidah umat Islam. Ini adalah propaganda-propaganda kaum kafir Laknatullah dimana-mana yang sentiasa bersepakat untuk menghancurkan kepercayaan umat Islam semua. Sedangkan umat Islam terus berdiam diri tanpa berbuat sesuatu keatas mereka. Ia memang menguji kesabaran kita semua.


Telah pun kita diberitahu didalam Al-Qur’an akan pekara ini akan berlaku diakhir zaman. Jadi kita umat Islam akhir zaman harus kuat disemua segi untuk mengatasi pekara seumpama ini. Kita semua semamangnya tidak mampu untuk menghapuskan ajaran-ajaran sesat baru mereka. Tetapi kita masih boleh berhubung dan nasihat menasihati diantara kita supaya kita terhindar dari dakyah songsang mereka. Kita jaga dan pelihara keluarga kita dengan keimanan yang kukuh dan sentiasa memohon perlindungan Allah swt.


Diantara ajaran sesat yang baru di dunia ini seperti :

1) Kominisme
2) Sosialisme
3) Materialisme
4) Liberalisme
5) Kapitalisme
6) Sintisme
7) Metalisme
8) Darwinisme dll.


Pelopor kepada ajaran baru moden ini adalah manusia biasa yang berfikiran sempit dan sesat. Sememangnya mereka-mereka ini orang kafir dan semestinyalah ajaran-ajaran mereka itu tidak menyentuh langsung soal Akidah umat Islam malah jauh daripada itu. Ia amat mudah kita ketahui akan dakyah songsang mereka yang amat sesat, cuma yang menjadi masaalah, mereka suka mendatangi orang-orang Melayu terutama remaja cuba untuk memikat mereka untuk menyertai kumpulan mereka dengan tawaran keseronokan dunia dan wang ringgit yang banyak. Hati siapa yang tak goyang melihat akan tawaran lumayan seperti itu yang jarang sekali hadir kini terbentang didepan mata.


Mungkin di Malaysia pernah digemparkan akan pekara sebegini yang baru-baru berlaku dahulu, tetapi diseberang pekara inilah punca utama Melayu Murtad yang dapat kita kesan hasil daripada penyelidikan bertahun-tahun lamanya dengan cara terjun dan tinggal bersama-sama mereka kerana mereka tidak akan bercakap tentang pekara ini dengan mudah jika kita tidak menjadi sebahagian dari mereka. Bukannya satu aliran kefahaman atau agama saja yang berbuat demikian, semua yang kita senaraikan disini berbuat taktik yang sama. Ini untuk aliran baru atau moden saja, belum lagi kita masuk kepada aliran-aliran kepercayaan sesat dan agama baru yang beribu jumlahnya yang disebarkan diceruk-ceruk desa disana. Semua dikatakan mengunakan wang sebagai umpan untuk menarik minat orang ramai menjadi ahli mereka. Punca utama ialah mereka lemah dalam pegangan agama dan kedua kerana kemiskinan.


Benar kata-kata Rasullah saw dalam sebuah hadis Qudsinya yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah yang maksudnya :

"Jauhi kamu dari kefakiran (kemiskinan) kerana ia membawa kepada kekufuran (murtad)".


Umat Islam di Malaysia amat beruntung kerana tinggal dengan aman tanpa gangguan hebat dari golongan ini. Ini kerana pegangan kepada Islam mereka masih kukuh dan ekonomi mereka juga amat baik. Sebenarnya kerajaan Malaysia amat ketat dalam pengawalannya akan dakyah sesat yang cuba masuk kemari. Kalau ada pun hanya kedengaran sedikit saja disana sini yang menunggu masa untuk dibentras dan dihancurkan. Disamping itu masyarakat Islam disini walau pun tak semua tetapi dikira mengambil tahu dan prihatin benar akan unsur-unsur ajaran sesat dan cepat bertindak membuat laporan kepada kerajaannya untuk diambil tindakan. Mereka juga bising menyuarakan bantahan kepada kerajaan supaya dibendung akan unsur-unsur kesesatan yang berlaku didalam masyarakat. Ini semua membantu kepada pemeliharaan Agama Islam dari dicerobohi.


Kita seharusnya terus mengembling tenaga dan bantu membantu didalam soal yang besar ini kerana mengambil iktibar apa yang belaku diseberang. Ia tidak dapat dikawal dengan mudah dan menjadi begitu kompleks dan kronik hingga tidak dapat dileraikan lagi. Didalam muktamar yang baru-baru ini berlangsung di Bandung, Indonesia, didalam kertas kerja yang kawan bentangkan, mengariskan antara lain ialah masaalah kekurangan dana untuk kami melancarkan gerakan pemulihan dan pembetulan Skidah. Oleh itu telah ada pertubuhan antarabangsa negara-negara Islam yang sudi menghulur bantuan dana bagi melaksanakan tugas tersebut. Sekarang usaha itu telah pun dimulakan hampir disemua tempat secara besar-besaran tetapi senyap. Mudah-mudahan dengan izin Allah dan RasuNya, kami akan berjaya dalam misi kami kali ini kerana telah mengalami kegagalan beberapa kali sebelum ini.


Apa yang dimaksudkan disini ialah untuk memperbetul dan memberi kesedaran berkenaan Akidah yang benar kepada masyarakat yang telah terpesong dengan dakyah-dakyah aliran kepercayaan kebatinan dan ajaran-ajaran tradisi kuno yang menebal dihati mereka. Usaha-usaha ini agak sulit tetapi InsyaAllah dengan pertolonganNya pekara ini dapat dilaksanakan kerana banyak petunjuk yang menunjukkan bahawa mereka mahukan perubahan. Ajaran-ajaran (diseberang) yang kami maksudkan itu ialah ajaran-ajaran sesat seperti:

1) Ajaran Syekh Siti Jenar (telah diceritakan dibab yg lalu)
2) Ajaran Sabdo Palon dan Ratu Lorogidul (telah diceritakan juga)
3) Ajaran Aliran Sapta Dharma (tujuh kewijipan suci) - aliran kebatinan
4) Ajaran Aliran Darmo Gandul - aliran kebatinan
5) Ajaran Paguyubian Sumarah - aliran kebatinan
6) Ajaran Prikemanusiaan Sejati - aliran kebatinan
7) Ajaran Al-Hallaj (‘Ana Al-haq’) - aliran kebatinan
8) Aliran Kabulani
9) Aliran Mufaridiah
10) Ajaran Mokthar Baginda Sumatra
11) Ajaran Imam Bronjol tarikat Sumariah
12) Ajaran Syiah
13) Ajaran Ahmadiah Qadiani
14) Ajaran Kebatinan Sakti Jawa
15) Ajaran Sakti Roso
16) Ajaran Wahdatul Wujud
17) Ajaran Wahabi
18) Ajaran Kebatinan Wali Songo
19) Ajaran Anti Hadis
20) Ajaran Bahai
21) Aliran Silat Kebatinan Nurani (terdapat ratusan nama), dan lain-lain lagi.


Kemudian menyalusup masuk ke Malaysia menerusi berbagai cara samada dengan cara:

a) guru yang berpindah kemari atau

b) guru mereka yang membuka cawangannya di sini dan

c) anak murid mereka yang membuka cawangan disini.


Ini telah dapat dikesan bahawa ajaran-ajaran sesat itu berasal dari seberang atas 3 dasar yang telah disebukan diatas.


Ajaran-ajaran sesat itu adalah seperti berikut:

1) Tarikat Syeh Siti Jenar
2) Ajaran Lorogidul Ratu Laut Selatan (anak muridnya seperti Mona Afendy)
3) Tarikat Sumarah Hj Ishak
4) Perimbun Kemanusiaan Sejati
5) Tarikat Al-Hallaj - Ana Al-Haq
6) Ajaran Kabulani
7) Tarikat Mufaradiah
8) Ajaran Mokthar Baginda
9) Ajaran Qadiani Ahmadiah
10) Tarikat Sumaniah Ibrahim Bonjol
11) Ajaran Syiah
12) Ajaran Bahai
13) Ajaran Martabat Tujuh *(ala Sapta Dharma)
14) Tarikat Sumarah
15) Gerakan Kemanusiaan sejati (Gerak Sejati)
16) Ajaran Wahabi
17) Tarikat Wali Sembilan
18) Gerakan Anti Hadis


Manakala ajaran sesat Kebatinan yang berupa persilatan yang memasuki negara ini dikenali dengan beberapa nama iaitu:

1) Persilatan Tahan Diri (kuasa ghaib)
2) Ilmu Tenaga Dalam Hikmah
3) Silat Pukulan Jauh
4) Silat Sunda
5) Silat Kalimat Sakti
6) Silat Budi Suci
7) Silat Budi Suci Sejati (Gerak Sejati)
8) Silat Harimau Jadian
9) Silat Wali Suci
10) Silat Nasrulhaq
11) Persilatan Tusuk Hikmat
12) Silat Gayong Halilintar
13) Silat Potong Maya (pancung dari jarak jauh)
14) Silat Seru (kebatinan dalam)
15) Silat Tangan Ghaib dan lain-lain lagi.


Sebenarnya terlampau banyak aliran ajaran-ajaran sesat yang tidak dapat disenaraikan semua didalam ruangan ini, baik diseberang mahupun disini. Kami harus mendedahkan persamaan antara ajaran-ajaran sesat disebarang dan disini kerana kebanyakan masyarakat disini telah terpengaruh dengan keilmuan orang diseberang sedangkan mereka pun tidak tahu asal usul ilmu tersebut. Ada pula yang taksub dengan Ilmu Sakti yang mampu diperolehi disana, walhal pekara itu adalah salah dan menyimpang dari ajaran agama Islam.


Masyarakat disini dan disana memang mempunyai minat yang hampir sama didalam bidang kerohanian, baik berunsur ajaran Tarikat mahupun dibidang seni bela diri dan persilatan. Di Indonesia seni bela diri telah terlalu lama hingga telah mengalami banyak perubahan dan bercampur adok dengan ajaran kebatinan yang terang-terang terpesong dari ajaran Islam. Sedangkan orang-orang disini tidak mengenal akan apa yang dimaksudkan dengan ‘Kebatinan’. Ia sebanarnya melibatkan penggunaan Jin malahan ada yang telah menyampai kepada ‘bersatu’ dengan Syaitan dan Iblis kerana mahukan Ilmu Sakti dan Kebal. Inilah pekara khurafat dan syirik yang banyak berlaku didalam ilmu beladiri dan persilatan disana, kemudian menular kemari dengan menggunakan nama-nama asli dan juga nama-nama baru yang direkacipta oleh pengasasnya.


Semua yang disenaraikan disini dan juga yang seumpama dengannya adalah dikategorikan sebagai Ajaran-ajaran Baru yang Bidaah, Syirik, Kufur, Sesat lagi menyesatkan. Sesiapa yang pernah dan sedang atau akan belajar dalam salah satu dari ajaran yang disenaraikan diatas dan juga telah disenaraikan oleh Jabatan Agama dimana-mana Negeri di Malayisa, hendaklah dengan segera memisahkan dirinya dan bertaubat nasuha kerana ditakuti jika kamu mati didalam keadaan itu, kamu akan ditempatkan ditempat yang buruk dan mendapat seksaan yang sangat pedih di Neraka Jahanam sampai bila-bila seperti yang disebutkan didalam ayat-ayat Al-Qur’an dan Hadis yang telah dinyatakan terdahulu.


Ajaran-ajaran tersebut telah diperhalusi dan dipertimbangkan dengan sedalam-dalamnya oleh Majlis Ulama dan semua pegawai-pegawai yang telah diberikan tanggungjawab untuk menilai dari semua segi didalam Syarak, Ijmak Ulama, Kias, Hadis dan Al-Qur’an juga tidak ketinggalan pendapat-pendapat Ulama-ulama yang lain, barulah sesuatu ajaran itu diberi Fatwa Ajaran Sesat. Bukan dibuat sembarangan atau sembrono saja. Sebab itu mereka mengambil masa yang lama sebelum membuat keputusan sesuatu kes. Ia sebenarnya melalui berbagai-bagai proses penapisan dan penilaian yang dikelola oleh pejabat Mufti Negeri hingga benar-benar berpuas hati, barulah Fatwa dikeluarkan. Begitulah serba sedikit penjelasan untuk meletakkan sesuatu ajaran itu sesat atau pun tidak, untuk kefahaman kita semua.


Sekian duhulu untuk kali ini, tajuk ini akan disambung dalam bab ke-4 tidak berapa lama lagi dan diharap kalian semua mengikutinya kelak.
Antara kandungan yang terdapat dalam Bab-4:

1) Ciri-ciri pengamal ajaran sesat (ada lebih kurang 220 ciri kesemuanya)

2) Golongan yang sesat lagi menyesatkan

3) Asas yang menjadikan kita Kufur

Dan baaaaaaanyaakkk lagii....


Teruskan membaca, kerana ilmu Allah itu luasnya tidak terkira. Semoga anda semua mendapat Rahmat dan Berkah dari Allah SWT dalam perjalanan menaiki bahtera ilmu ini. BiIznillah... InsyaAllah.


Rabbi Yassir Wa La Tu'assir, Wa Tammim Bi Khoir


WAllahua'lam

-Orang Gombak

(Artikel asal adalah milik Atok Zamany, hamba hanya ulang siar sahaja)

9 comments:

 1. pencerahan yang cuku baik.jazakallahukhair

  ReplyDelete
 2. salam,
  bradokapok anak murid atok Zamany ke?

  -haly-

  ReplyDelete
 3. jazakallahukhair tuan ,mohon izin untuk petik (semua siri) buat perkongsian di blog hamba .

  ReplyDelete
 4. Salam kepada semua,


  kpd Ibnu Mutalib: Afwan, Alhamdulillah... Moga dengan artikel hasil nukilan Atok Zamany ini membawa manfaat yang besar dalam kehidupan kita dan seluruh ummat.


  kpd saudara Haly: Ya, saya, anak murid kpd Atok Zamany dan Orang Gombak juga. Kami juga seperguruan asalnya....


  Tuan Ayahlang: Afwan, Alhamdulillah...
  Kalau Tuan nak copy dan sebarkan, dipersilakan, tapi jangan lupa utk letak link asal ke blog saya supaya mudah utk pembaca buat rujukan, dan kalau hendak juga, letakkan sekali link ke blog Atok Zamany. Semoga perkongsian yg tuan buat akan membawa manfaat yang besar buat seluruh ummat. Terima Kasih.


  Kepada semua pembaca, terima kasih kerana sudi bertandang ke mari. Semoga sedikit sebanyak dengan adanya blog ini dapat sama-sama kita menimba ilmu melalui alam maya ini dan sekaligus dapat mendekatkan diri kita kepada Allah SWT dalam menelusuri kehidupan di akhir zaman yang penuh liku2 ini. Terima kasih sekali lagi kerana sudi bertandang ke mari...


  Wassalam..

  ReplyDelete
 5. Salam saudara OG,

  Well done. Back up yang cukup baik dengan dekorasi menarik. Atok Zamany tentu gembira... wassalam.

  ReplyDelete
 6. http://suarajagat.wordpress.com/2010/06/10/tazkirah-sj-ucaplah-syahadah-dengan-betul/

  ReplyDelete
 7. http://www.youtube.com/watch?v=i_0-dYQfKwU&feature=mfu_in_order&list=UL

  ReplyDelete
 8. Salam tuan,

  Ingin saya perbetulkan, ajaran Bagindo Mukhtar bukanlah ajaran sesat atau penyelewengan Islam. Ianya hanyalah satu cabang ilmu mengenal diri bertauhidkan dua kalimah shahadah. Tiada langsung dalam ajarannya yang menyeleweng dari Islam kerana, setiap hukum hakam di dalam addin Islam mesti dipatuhi oleh setiap mereka yang mengku beragama Islam. Islam rosak bukan kerana Islam, tetapi kerana penganutnya. Maka, ajaran sebenar Bagindo Mukhtar tidak menyalahi Islam, tetapi, pengikutnyalah yang terkadang menyeleweng daripada pengajarannya.

  Wallahuaklam

  ReplyDelete
 9. Hari ini kaum Muslimin berada dalam situasi di mana aturan-aturan kafir sedang diterapkan. Maka realitas tanah-tanah Muslim saat ini adalah sebagaimana Rasulullah Saw. di Makkah sebelum Negara Islam didirikan di Madinah. Oleh karena itu, dalam rangka bekerja untuk pendirian Negara Islam, kelompok ini perlu mengikuti contoh yang terbangun di dalam Sirah. Dalam memeriksa periode Mekkah, hingga pendirian Negara Islam di Madinah, kita melihat bahwa RasulAllah Saw. melalui beberapa tahap spesifik dan jelas dan mengerjakan beberapa aksi spesifik dalam tahap-tahap itu

  ReplyDelete