Kesaksian Iblis
KESAKSIAN IBLIS
Katagori bacaan: Memerlukan tahap pemikiran tinggi dan kekuatan hati tahap maksima.
Amaran: Bacaan ini agak merbahaya bagi sesetengah orang terutama yang kurang kekuatan mentalnya.Iblis merupakan satu bangsa Jin yang sangat alim, warak, ahli abadi, menjadi ketua kepada Malaikat dan Jin. Iblis juga adalah salah satu bangsa atau puak Jin yang pada mulanya sangat abadi beribadah kehadrat Allah swt. Sangkin kerana kuat ibadahnya, Iblis telah diberi keistimewaan (kesaktian) oleh Allah swt.

Dipetik perumpamaan Ulama tafsir iaitu, "Tiada permukaan walau satu inci pun dibumi dan disyurga (dahulunya) yang tidak menyentuh dahi Iblis kerana banyak sujudnya kepada Allah swt." Jadi bayangkanlah betapa abadinya Iblis ini.

Satu ketika dahulu, Iblis pernah mengetuai balatentera perang bersama-sama Malaikat untuk menghapuskan satu golongan Jin yang membuat kerosakan di Alam Syurga dahulu dengan perintah Allah swt. Selepas itulah timbul perasaan ego dihatinya kerana telah mengatahui tiada satu makhluk Allah yang boleh mengalahkannya. Peristiwa ini berlaku sebelum Adam diciptakan.Selepas peristiwa inilah, Allah yang Maha Mengatahui telah menciptakan Manusia. Pertama sekali untuk menguji Iblis atas keimanannya terhadap Allah swt. Apabila Allah memerintah semua makhluk ciptaannya untuk sujud kepada Adam as kerana Adam dan seluruh keturunannya telah dilantik menjadi Khalifah(ketua seluruh makhluk) oleh Allah swt.

Maka semua makhluk ciptaan Allah swt sujud patuh atas perintah itu kecuali Iblis. Iblis merasakan seharusnya dialah yang mendapat darjat Khalifah itu oleh kerana amal ibadahnya yang tiada tandingannya serta satu jenis kuasa istimewa (sakti) yang hanya diberi kepadanya. Walhal Allah Maha Berkuasa dan berkuasa untuk memberikan sakti tersebut kepada sesiapa yang diingini-Nya. Inilah kesilapan Iblis yang terbesar dan dianggap derhaka kepada perintah Allah swt.

Maka terbukti yang Iblis tidak pernah ikhlas dalam beribadah. Itulah sebabnya dia dimurkai dan dianggap derhaka akan perintah Allah dan dihukum murtad dan kafir oleh Allah swt akan tabiatnya itu. Iblis pula telah memohon untuk dipanjangkan umurnya untuk menyesatkan seluruh musuh utamanya iaitu Manusia anak cucu Adam as.

Ia telah mendapat perkenan Allah swt dengan diberi panjang umur. Maka apa yang kita lihat, dengar, baca dan faham pada hari ini adalah sumpah dan janjinya yang mahu menyesatkan semua manusia dihadapan Allah swt. Sumpah dan janji itu akan terus dilaksanakan sehingga hari kiamat.

Ia kemudiannya telah mejadi ketua puak jahat dikalangan semua golongan Jin (bangsa Jin) yang memerintah seluruh kerajaan Jin didunia Ini. Ia pula meletakkan semua keturunannya disemua bahagian pemerintahan dinegara-negara Jin yang digelar Maharaja dan Raja-raja disamping raja bagi puak Jin yang tersangat ramai itu.

Suatu hari, Iblis telah menjelma menjadi manusia, dan telah diperintahkan keatas Iblis untuk masuk menghadap Baginda Rasulullah saw. Iblis telah diperintahkan begitu supaya dapat diceritakan kepada ummat apa dan bagaimana Iblis dan bala tenteranya dapat merealisasikan janjinya terhadap Allah swt. Berikut saya sertakan sebuah Hadis mengenai kisah ini:


Dari Muadz bin Jabal, dari Ibu Abbas: Ketika kami sedang bersama Rasulullah saw di kediaman seorang sahabat Anshar, terdengar panggilan seseorang dari luar rumah, “Wahai penghuni rumah, bolehkah aku masuk? Sebab kalian akan membutuhkanku.” Rasulullah saw bersabda: “Tahukah kalian siapa yang memanggil?” Kami menjawab: “Allah dan rasul-Nya yang lebih tahu.” Rasulullah melanjutkan, “Itu Iblis, laknat Allah bersamanya.” Lalu Saidina Umar bin Khattab berkata: “Izinkan aku membunuhnya wahai Rasullulah.” Rasulullah menahannya: “Sabar wahai Umar, bukankah kamu tahu bahwa Allah memberinya kesempatan hingga hari kiamat? Lebih bukakan pintu untuknya, sebab dia telah diperintahkan untuk ini, pahamilah apa hendak ia katakan dan dengarkan dengan baik.Ibnu Abbas ra berkata: pintu lalu dibuka, ternyata dia seperti seorang kakek yang cacat satu matanya. Di janggutnya terdapat 7 helai rambut seperti rambut kuda, taringnya terlihat seperti taring babi, bibirnya seperti bibir sapi.

Iblis berkata: “Salam untukmu Muhammad. Salam untukmu para hadirin”

Rasulullah saw lalu menjawab: “Salam hanya milik Allah swt, sebagai makhluk terlaknat, apa keperluanmu?”

Iblis menjawab: “ Wahai Muhammad, aku datang kesini bukan atas kemauanku, namun karena terpaksa”.

“Siapa yang memaksamu?”

“Seorang malaikat utusan Allah mendatanganiku dan berkata: Allah SWT memerintahkanmu untuk mendatangi Muhammad sambil menundukan diri. Beritahu Muhammad tentang caramu dalam menggoda manusia. Jawablah dengan jujur semua pertanyaannya. Demi kebesaran Allah, andai kau berdusta satu kali saja, maka Allah akan jadikan dirimu debu yang ditiup angin.”

“Oleh karena itu aku sekarang mendatanganimu. Tanyalah apa yang hendak Kau tanyakan. Jika aku berdusta, aku akan dicaci oleh setiap musuhku. Tidak ada sesuatu pun yang paling besar menimpaku daripada cacian musuh.”


*Orang yang dibenci Iblis*


Rasulullah saw lalu bertannya kepada iblis: “Kalau kau benar jujur, siapakah manusia yang paling kau benci?” Iblis segera menjawab: “Kamu, kamu dan orang sepertimu adalah makhluk Allah yang paling aku benci.”

“Siapa selanjutnya?” tanya Rasulullah saw.
“Pemuda yang bertaqwa memberikan dirinya mengabdi kepada Allah swt.”

“Lalu Siapa lagi?”
“Orang alim dan wara’ (loyal)”

“Lalu siapa lagi?”
“Orang yang selalu bersuci (juga merujuk kepada orang yang tetap wudu'nya).”

“Siapa lagi?”
“Seorang yang fakir yang sabar dan tak pernah mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain?”

“Apa tanda kesabarannya?”
“Wahai Muhammad, jika ia tidak mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain selama 3 hari, Allah akan memberi pahala orang – orang yang sabar."

“Selanjutnya apa?”
“Orang yang bersyukur”

“Apa tanda kesukurannya ?”
“Ia mengambil kekayaannya dari tempatnya, dan mengeluarkannya juga dari tempatnya”.

“Pandanganmu mengenai orang seperti Abu Bakar?”
“Ia tidak menurutiku di masa jahiliyah, apalagi dalam Islam.”

“Umar Bin Khattab ?”
“Demi Allah, setiap berjumpa dengannya aku pasti kabur (ketakutan).”

“Usman Bin Affan?”
“Aku Malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya.”

“Ali Bin Abi Thalib?”
“Aku berharap darinya agar kepalaku selamat, dan berharap ia melepaskanku dan aku melepaskannya. Tetapi ia tak akan mau melakukan itu.” (Ali Bin Abi Thalib selalu berdzikir terhadap Allah swt)


(Amaran! Jangan lihat gambar ini terlalu lama. Dikhuatiri anda terkena gangguan)* Amalan yang Dapat Menyakiti Iblis*


“Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak shalat?”
“Aku merasa panas dingin dan gemetar.”

“Kenapa?”
“Sebab, setiap seorang hamba yang bersujud 1 kali kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 derajat hamba terebut.”

“Jika seorang umatku berpuasa ?”
“Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka.”

“Jika ia berhaji?”
“Aku seperti orang gila.”

“Jika ia membaca Al-Qur’an?”
“Aku merasakan diriku meleleh laksana timah di atas api”

“Jika ia bersedekah?”
“ Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji.”

“Mengapa bisa begitu ?”
“ Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya. Yaitu keberkahan dalam hartanya, hidupnya disukai, sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka dan segala macam musibah akan terhalau dari dirinya.”

“Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?”
“Suara kuda perang dijalan Allah.”

“Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?”
“Taubat orang bertaubat (orang yang benar-benar taubatnya).”

“Apa yang dapat membakar hatimu?”
“Istighfar diwaktu siang dan malam.”

“Apa yang dapat mencoreng (melukakan) wajahmu?”
“Sedekah yang diam-diam (contoh mudah ialah tangan kanan bersedekah walhal tangan kiri tidak mengetahui akan sedekah tangan kanan tersebut).”

“Apa yang dapat merusak wajahmu?”
“Shalat fajar.”

“Apa yang dapat memukul kepalamu?”
“Shalat berjamaah.”

“Apa yang paling mengganggumu?”
“Majlis para ulama.”

“Bagaimana cara makanmu?”
“Dengan tangan kiri dan jariku.”

“Dimanakah kau menaungi anak-anak mu dimusim panas?”
“Dibawah kuku manusia (perintah supaya memendekkan kuku).”


* Manusia Yang Menjadi Teman Iblis*

Lalu Baginda Rasulullah bertanya lagi: “Siapa temanmu wahai Iblis?”
“Pemakan riba”

“Siapa sahabatmu?”
“Penzina”

“Siapa teman tidurmu?”
“Pemabuk”

“Siapa utusanmu?”
“Tukang sihir (juga merujuk kepada orang yang menyesatkan)”

“Apa yang membuatmu gembira?”
“Bersumpah dengan cerai”

“Siapa kekasihmu?”
“Orang yang meninggalkan Solat Jumaat”

“Siapa manusia yang paling membahagiakanmu?”
“Orang yang meninggalkan solatnya dengan sengaja”


*Iblis Tidak Berdaya Dihadapan Orang yang Ikhlas*


Rasullullah SAW lalu bersabda lagi: “Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan ummatku dan menyengsarakanmu.”

“Iblis segera menjawab: “Tidak. Tak akan ada kebahagiaan selama aku hidup hingga Hari Akhir. Bagaimana Kau bisa berbahagia dengan ummatmu, sementara aku bisa masuk ke dalam aliran darah mereka dan mereka tak bisa melihatku? Demi yang menciptakan diriku dan memberikanku kesempatan hingga hari akhir, aku akan menyesatkan mereka semua. Baik yang bodoh, atau yang pintar, yang bisa membaca dan tidak bisa membaca, yang durjana dan yang saleh, kecuali hamba Allah yang Ikhlas (Mukhlisin).”

“Siapa orang yang ikhlas menurutmu ?”

“Tidaklah Kau tahu wahai Muhammad, bahawa barang siapa yang menyukai emas dan perak, ia bukan orang yang ikhlas. Jika kau lihat orang yang tidak menyukai dinar dan dirham, tidak suka pujian dan sanjungan, aku bisa pastikan bahwa ia orang yang ikhlas, maka aku meninggalkannya. Selama seorang hamba masih menyukai harta dan sanjungan serta hatinya masih selalu terikat dengan kesenangan dunia, ia sangat patuh padaku.”


*Iblis dibantu oleh 70 000 anak – anaknya*


Iblis berkata lagi: “Tahukah kamu wahai Muhammad, bahwa aku mempunyai 70 000 anak dan setiap anak memilki 70 000 syaitan. Sebahagian ada yang aku tugaskan untuk mengganggu ulama’. Sebahagian untuk mengganggu anak-anak muda, sebahagian untuk mengganggu orang tua, sebahagian untuk menggunggu wanita tua, sebagian anakku juga aku tugaskan kepada para zahid. Aku punya anak yang suka mengencingi telinga manusia sehingga ia tidur pada shalat berjamaah. Tanpanya manusia tidak akan mengantuk pada waktu shalat berjamaah.”

“Aku juga punya anak yang suka menaburkan sesuatu dimata orang yang sedang mendengarkan ceramah ulama hingga mereka tertidur hingga pahalanya terhapus.”

“Aku juga punya anak yang senang berada di lidah manusia. Jika seseorang melakukan kebajikan lalu ia ceritakan kepada manusia (membangga-bangga), maka 99% pahalanya akan terhapus.”

“Pada setiap seseorang wanita yang berjalan, anakku dan syaitan duduk dipinggul dan pahanya, lalu menghiasinya agar setiap orang memandanginya.”

Iblis berkata lagi: “Keluarkan tanganmu, lalu ia mengeluarkan tangannya lalu syaitan pun menghiasi kukunya. Mereka, anak-anak ku selalu menyusup dan berubah ke satu kondisi ke kondisi lainnya, dari satu pintu ke pintu lainnya untuk menggoda manusia hingga mereka terhempas dari keikhlasan mereka.”

“Akhirnya mereka menyembah Allah tanpa ikhlas, namun mereka tidak merasa akannya.”
Berkata lagi Iblis tersebut: “Tahukah kamu wahai Muhammad? Bahwa ada rahib yang telah beribadat kepada Allah selama 70 tahun. Setiap orang sakit yang didoakan olehnya sembuh seketika. Aku terus meggodanya hingga ia berzina, membunuh dan kufur.”


*Cara Iblis Menggoda*Iblis menyambung ceritanya: “Tahukah kamu wahai Muhammad? Dusta berasal dari diriku. Akulah mahluk pertama yang berdusta. Pendusta adalah sahabatku. Barang siapa bersumpah dengan berdusta, ia kekasihku. Tahukah kau Muhammad? Aku bersumpah kepada Adam dan Hawa derngan nama Allah bahwa aku benar-benar menasihatinya. Sumpah dusta adalah kegemaranku. Ghibah (gosip) dan Namimah (adu domba) kesenanganku. Kesaksian palsu kegembiraanku. Orang yang bersumpah untuk menceraikan istrinya ia berada di pinggir dosa walau hanya sekali dan walaupun ia benar. Sebab barang siapa membiasakan dengan kata-kata cerai, isterinya menjadi haram baginya. Kemudian ia akan beranak cucu hingga hari kiamat. Jadi semua anak-anak zina dan ia masuk neraka hanya karena satu kalimat, iaitu Cerai.”

Iblis menyambung: “Wahai Muhammad, umatmu ada yang suka mengulur-ngulur (melambat-lambatkan) solat, Setiap ia hendak berdiri untuk solat, aku bisikkan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk, lalu ia menundanya hingga ia melaksanakan solat di luar waktu, maka solat itu dipukulkannya ke mukanya.”

“Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia shalat. Namun aku bisikkan ke telinganya lihat kiri dan kananmu, ia pun menoleh. Pada saat itu aku usap dengan tanganku dan kucium keningnya serta aku ucapkan ‘solatmu tidak sah’. Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam shalatnya akan dipukul?”

Jika ia solat sendirian, aku suruh dia untuk bergegas. Iapun solat seperti ayam yang mematuk beras. Jika ia berhasil mengalahkanku dan ia shalat berjama’ah, aku ikat lehernya dengan tali, hingga ia mengangkat kepalanya sebelum imam, atau meletakkan sebelum iamam. Kamu tahu bahwa melakukan itu batal shalatnya dan wajahnya akan dirubah menjadi wajah keledai.”

Iblis menyambung lagi: “Jika ia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya hingga ia menguap dalam shalat. Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya, dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia. dan ia pun semakin taat padaku.”

Iblis berkata kepada Rasulullah: “Kebahagiaan apa untukmu, sedangkan aku memerintahkan orang miskin agar meninggalkan shalat. Aku katakan padanya, ‘Kamu tidak wajib shalat, shalat hanya wajib untuk orang yang berkecukupan dan sehat. Orang sakit dan miskin tidak. Jika kehidupanmu telah berubah baru kau shalat.’ Ia pun mati dalam kekafiran. Jika ia mati sambil meninggalkan shalat, maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan.”

“Wahai Muhammad, apakah engkau akan bergembira dengan umatmu padahal aku mengeluarkan seperenam mereka dari Islam?”


*10 Permintaan Iblis Kepada Allah SWT*


Rasulullah bertanya pula kepada Iblis: “Berapa yang kau pinta dari Tuhanmu?”

“10 macam”

“ Apa saja?”

“Aku minta agar Allah membiarkanku berbagi dalam harta dan anak manusia, Allah mengizinkan. Allah berfirman, “Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak. Dan janjikanlah mereka, tidaklah janji setan kecuali tipuan” (Qs Al Isra :64).

“Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan bercampur dengan riba. Aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah.”

“Aku minta agar Allah membiarkanku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan istrinya tanpa berlindung dengan Allah. Maka setan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepada syaitan.”

“Aku minta kepada Allah agar aku bersama dengan orang yang menaiki kendaraan bukan untuk tujuan yang halal. Aku minta agar Allah menjadikan kamar mandi sebagai rumahku. Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai ‘masjid’ku. Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai ‘kitab’ku. Aku minta agar Allah memberikan saudaraku, maka ia jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku. Allah berfirman, “Orang-orang boros (membazir) adalah saudara-saudara syaitan. “(Qs. Al – Isra:27).

“Wahai Muhammad, aku juga meminta agar Allah membuatku bisa melihat manusia sementara mereka tidak bisa melihatku. Dan aku minta agar Allah memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia. Allah menjawab, “Silakan,” aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat.”

Iblis berkata lagi: “Wahai Muhammad, aku tak bisa meyesatkan orang sedikitpun, aku hanya bisa membisikkan dan menggoda,”

Jika aku bisa menyesatkan, tak akan tersisa seorang pun. Sebagaimana dirimu, kamu tidak bisa memberi hidayah sedikitpun, engkau hanya Rasul yang menyampaikan amanah. Jika kau bisa memberi hidayah, tak akan ada seorang kafir pun dimuka bumi ini. Kau hanya bisa menjadi penyebab untuk orang telah ditentukan sengsara. Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak diperut ibunya. Dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.” (nafi makhluk, Isbatkan Allah)

Rasulullah SAW lalu membaca ayat berikut: “Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT” (QS Hud : 118 – 119). Juga membaca, “Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku” (Qs Al-Ahzab :38). Iblis lalu berkata: “Wahai Rasul Allah, takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para Nabi dan Rasul, pemimpin penduduk syurga, dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. Aku si celaka yang terusir. Ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu. Dan aku tidak sesekali berbohong.


Begitulah kisah mengenai Iblis, yang telah dipersaksikan kehadapan Baginda Rasulullah saw tanpa ada sedikit pun penipuan dalam percakapannya. Maha Suci Allah yang menciptakan berbagai-bagai ragam Makhluk-Nya. Hanya tinggal untuk membuat pilihan antara kita, sama ada jalan ‘benar’ atau jalan sebaliknya yang hendak kita pilih dalam mendapatkan Redha Allah swt.

Sumber :
1. Kitab Sajaratul Kaun oleh Muhyidin Ibnu Arabi/Darul ‘Ilmi al – Munawar asy-Syamsiyah, Madinah.
2. Iblis Dan Alamnya (Musuh Kamu Yang Paling Nyata) oleh Atok Zamany.

(Ulama’ wara’ berkata: Berbuat baiklah sekuat tenagamu untuk mencapai Syurga, dan janganlah engkau menyandarkan terlebih dahulu kepada Takdir).

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Nantikan artikel selanjutnya mengenai Iblis Dan Alamnya (Musuh Kamu Yang Paling Nyata). Dalam artikel tersebut, akan saya kupas serba lengkap mengenai perihal Jin, Jan, Iblis, Dajjal dan segala pak turu mereka.

Antara yang terdapat dalam artikel tersebut ialah:

1) Jin yang boleh menyerupai manusia.
2) Bangsa-bangsa Jin.
3) Perbezaan Pelbagai Istilah
4) Tempat kemasukan Jin
5) Cara kemasukan Jin
6) Kejahatan Jin pada Manusia
7) Kelemahan Jin
8) Dajjal, Izazil, Manusia Iblis
9) Kuasa Mistik dan Sakti
10) Saka, Qarin, Khadam

Dan banyak lagi...
WaAllau A’lam,
Sekian, Terima Kasih.
-Orang Gombak

33 comments:

 1. salam.
  memang patut sambung lagii..

  banyak maklumat yg ana dpt.
  teruskan.
  terima kasih, maklumat yg berguna.

  benarlah, ilmu manusia ni terlalu sedikit,.

  ReplyDelete
 2. Salam kpd Kdy...

  Terima kasih kerana sudi berkunjung ke teratak hamba yg tak seberapa ni...

  InsyaAllah akan disambung kemudian waktu...
  Semakin banyak ilmu yang kita tahu, Semakin sedikit ilmu yang kita miliki... Itulah perumpamaan orang yang mencari Ilmu.

  Terima Kasih
  'bradokapak'

  ReplyDelete
 3. Salam kepada Faruuq , alhamdulillah , daripada 'post' ini , saya memperolehi banyak informasi-informasi yang penting . Semoga Allah memberkati kamu , teruskan perjuangan anda .

  ReplyDelete
 4. salam,jangan tertipu dgn pandangan christian tentang iblis..mereka mengatakan iblis ini adalah malaikat pada asalnya,kemudian ingkar dan dihalau dari syurga(Fallen Angels)..sedangkan berdasarkan dalil2 yg kita tahu,iblis ini merupakan golongan jin dan dicipta dari api,malaikat pula dicipta dari cahaya..

  ReplyDelete
 5. alhamdulillah, ada ilmu yang dikongsi bersama . bagus bradokapak, terima kasih :) banyak yang aku dapat .
  sambung lah lagi , bermanfaaat :)

  ReplyDelete
 6. SALAM BRO.

  OLAHAN YANG CUKUP CANTIK. MENARIK. WELLDONE

  ReplyDelete
 7. Salam kepada semua pembaca...

  kepada saudara isyraf,
  InsyaAllah dalam jangka masa terdekat akan saya sambung tulisan saya berkaitan Iblis ini. Banyak perkara yang pasti anda tidak pernah tahu sebelum ini.

  kepada saudara aduka,
  Ya, iblis, jin, syaitan dan keturunan mereka diciptakan dari api yang terpanas dicampur dengan angin samaun iaitu angin terpanas.

  kepada saudara arep,
  Terima kasih kerana sudi meluangkan masa utk membaca tulisan saya yg tak seberapa ni...

  saudara abatasa,
  InsyaAllah, saudara boleh buat 'back up' utk artikel saya pula selepas ni... Ganti tempat Atok Zamany pula selepas ni...

  Sekali lagi saya mengucapkan Terima Kasih diatas kesudian anda membaca disini. InsyaAllah akan disambung artikel mengenai Iblis ini. Nantikan....

  Wallaua'lam
  'bradokapak'

  ReplyDelete
 8. salam brader... baguslah menulis info seperti in.. maklumat dalam n3 ini taklah susah sangat untuk difahami.. cuma satu yang ingin penjelasan dari brader..kenapa tak boleh tengok gambar di atas tersebut lama-lama... cuba jelaskan kenapa?
  terima kasih..

  ReplyDelete
 9. Salam kepada semua pembaca

  kepada saudara man naga...
  terima kasih kerana membaca, mengenai gambar tu, sy tidaklah mengklaim semua gambar tersebut tidak boleh dilihat lama-lama, hanya pada gambar yang tertera amaran itu sahaja.

  kerana gambar tersebut merupakan kompilasi nama-nama para syaitan dan iblis tinggi, dan juga merupakan serapah untuk memuja-muja... jadi dikhuatiri terkena ganggun jika melihatnya terlalu lama... begitulah kisahnya sama seperti melihat orang eksiden, kalau tengok terlalu lama kesan eksiden tersebut apa akan jadi? kita sendiri yang merasa seriaunya...

  Wallaua'lam
  'bradokapak'

  ReplyDelete
 10. Subhanallah.. byk info yg saya dapat
  Jazakallahu khairan katheera bro..
  terima kasih :)
  minta izin copy nak share dgn family.

  ReplyDelete
 11. Salam kepada sekalian pembaca amnya...


  Kepada saudara anon March 19, 9:41 AM,

  Dipersilakan untuk copy...
  tapi peringatan, kalau nak copy tu boleh, jangan ubah jauh sngt... takut nnt menyimpang pula dan lari dari makna asal artikel...
  untuk lebih bermakna, copy kemudian sertakan sekali penerangan mengenai artikel ini...
  barulah menjadi...

  terima kasih
  -Orang Gombak

  ReplyDelete
 12. Salam saudara,

  Insyaallah saya akan backup semua artikel sahabat2 kita semua dalam ABATASA II demi keselamatan, saya juga subscribe untuk memudahkan mengetahui perkembangan blog saudara.

  Wassalam.

  ReplyDelete
 13. Salam semua...

  Wah ni dah jadi bersambung-sambung, bagus sebagai backup laman atok. Jadi kalau diaorang kacau ada tempat utk atok ambil balek ms yang hilang. Pertama di abatasa ii dan disini.

  Syahbas cu....

  Tok zamany

  ReplyDelete
 14. Salam semua,

  Untuk pengrtahuan, saya telah postkan artikel ini di abatasa ii, sila lihat dan komen, terima kasih.

  ReplyDelete
 15. Salam kepada semua,

  saudara abatasa,
  terima kasih kerana membuat 'back up' bagi setiap artikel keluaran saya dan rakan2 seperjuangan lain... InsyaAllah sy akan teruskan menulis dan mem'back up' artikel atok zamany kita pula...

  Atok Zamany,
  terima kasih kerana sudi bertandang kemari... sy akan teruskan usaha, InsyaAllah, atok ada saham berterusan disini... semoga dilimpahi berkat segala kerja2 atok selama ini.

  Wallaua'lam,
  -Orang Gombak

  ReplyDelete
 16. bagus! hmm semoga dakwah ini diteruskan!

  ReplyDelete
 17. alhamdulillah,
  ilmu baru dan menginsafkan..
  harap diberi kebenaran untuk berkongsi di fb..

  ReplyDelete
 18. Salam... pada saudara "bradokapak" saya btl2 berminat ttg artikel yg saudara tulis ini. saya mohon utk copy kesemuanya utk di muatkan ke blog saya yg baru saja saya siapkan 3 hari yg lepas. tujuannya utk menyebarkan pada pembaca2 lain akan perkara penting ini. harap saudara mengizinkan saya copy artikel ini. untuk tujuan dakwah dan kesedaran seluruh masyarakat di negara ini khususnya yg setiap hari dimomokkan dengan cerita2 hantu yg tidak mndtgkan faedah. semoga dgn pndedhan ini para pmbce akn lebih mengenali musuh kita semua ini. bkn tkut pd mereka, tetapi utk mengetahui segala kelemahan dan kewujudan mereka... salam ukhwah..

  ReplyDelete
 19. salam..
  terima kasih byk krn menyampaikan info2 yg sgt bermanfaat mcm nie..
  boleh digunakn unuk muhasabah diri dan perbaiki kekurangan2 dlm amaln kite..
  sebenarnya masih sangat sedikit ilmu kita tentang islam.
  smg kita semua dpat bermujahadah dgn istiqamah walaupun hanya sedikit.

  ReplyDelete
 20. alhamdulillah... terima kasih byk info ini.. sy nk minta izin utk copy dan link kan info ini.

  ReplyDelete
 21. as-salam....terime kasih krn berkongsi ilmu ini...izinkn sye utk berkongsi dgn kwn2 yg lain.

  ReplyDelete
 22. salam....kami telah insaf setelah membaca blog yang brader tulis nie......huhuhu....kami janji akan solat subuh (klau terbangun la)setiap hari....hehehehe......kami akan mencuba sedaya upaya untuk berubah.....walaupun tdk drastik,tp kami cuba berubah sikit demi sikit......salam..syukran

  ReplyDelete
 23. salam....x best la....boring giler!!!!

  ReplyDelete
 24. Allah.....apa kamu cakap ni......blog ni sangat berguna kpd kita....saya tersedar slps membaca blog ni.....trima kasi penulis blog...kalau ada yang lain buat la......haha

  ReplyDelete
 25. syukur alamdulillah...
  Allah beri jalan utk ke blog nie dgn berpandukan 2 blog kisah ttg aurat dan fesyen....
  tgk komen2 kat blog someone..nmpak ad komen bg link blog nie....akhirnya buka jalan tuk tahu sgl2nya..wlupun sdkt..soga bermanfaat sy dah follow utk tahu perkembangan cerita2 di sini....slm ukhuwah bertandang ke blog ini....

  ReplyDelete
 26. tulisan yang bagus, tapi ada yang tak dapat baca. tak terang tulisannya. back ground warna hitam tapi tulisan warna yang agak kabur. susah nak baca.minta tukar semua warna putih @ warna yg boleh dibaca.

  ReplyDelete
 27. salam. byk info2 yang bermanfaat tetapi susah dibaca kerana terlalu berwarna warni , bagaimana nak membaca tulisan warna ungu dgn background gelap?? sgt menyusahkan...

  ReplyDelete
 28. Salam buat semua pembaca,


  Berbanyak maaf kami pinta dari kalian semua atas segala kekurangan yang ada pada blog ini. InsyaALLAH akan diperbaiki dari semasa ke semasa. Kami akan usahakan yang terbaik buat para pembaca...

  Mohon maaf sekali lagi, terima kasih kerana sudi singgah di sini.

  Wassalam. :)

  ReplyDelete
 29. tersebutla kisah dongeng yg mana ketika tubuh Adam dicipta tanpa Ruh...maka Iblis yg pada ketika itu sangat ingin mengetahui apakah yang menyebabkan Adam itu begitu hebat sampaikan dia diutus untuk menjadi khalifah seluruh alam? Maka Iblis pun yang ketika itu masih elok pangkal rupanya mempunyai tanda alif pada dahinya pon masuk ke susuk tubuh Adam untuk menyiasat kehebatan Adam...setelah puas "meninjau" tubuh Adam Iblis pon berasa hairan..lalu dia bertanya kepada Jibril..."Betulkah ini yang akan dijadikan khalifah seluruh alam nanti? aku lihat tiada apa yang istimewa didalamnya" Jibril lantas menjawab "Ya betul" Iblis dengan sifat egonya terus meludah ke dalam tubuh Adam..ketika itu terdengarlah seruan dari Yang Maha Esa mengarahkan Jibril mengeluarkan ludah Iblis itu..maka terus Jibril mengeluarkan ludah tersebut menggunakan jari telunjuknya..pertembungan jari telunjuk Jibril dengan ludah Iblis itu pon lantas menyebabkan terjadinya seekor makhluk...iaitu Serigala...

  ReplyDelete
 30. SALAM...

  kenape ramai sgt yg membenci IBLIS...sedangkan itu sudah sememangnya tugas dia...kite sbg org islam perlu mempertingkatkan tahap keimanan...jgn hanya buat sesuatu mengharapkan pahala dan dosa tetapi IKHLAS...soal dosa dan pahala itu terpulang kepada ALLAh S.W.T yang menentukan bukan hak kita untuk meminta-minta dah mcm kuli dgn bos pulak bukan hamba dengan pencipta...

  ReplyDelete