Aku Menyesal Kahwin


Bismillahirrahmanirrahim.


Ini cerita aku. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, dengan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pun dia (bukan nama sebenar juga). Tapi mak punya pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, menyesal gila kahwin…


Kalau dulu masa belum kahwin, ikut suka aku je nak tidur pukul berapa, nak bangun pukul berapa. Lepastu kadang-kadang sampai tengah hari tidur, sampai terlepas kuliah. Tak ada orang marah pun. Lecturer pun tak marah.


Tapi sekarang, nak tidur lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tidur..." Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian aku kena buli…


Kalau dulu masa belum kahwin, ikut suka aku je nak makan pukul berapa, nak makan apa. Boleh makan best-best, sebab beli kat kedai. Tapi sekarang, huhu… Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang-kadang dia masak masin la, pahit la… Pastu kadang-kadang dia bagi aku makan sayur je banyak-banyak. Tak makan, kecik hati pulak, pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, menyesal gila kahwin…

Kalau dulu masa belum kahwin, ikut suka aku je nak shopping bila, kat mana, nak beli apa. Kira berbelanja tanpa was-was lah. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratus sekelip mata. Hehehe... Tapi sekarang, nak pergi shopping je, dia dah siap dengan list barang nak beli. Tak ada dalam list, tak boleh ambil!! Dah la berjam-jam pusing. Leceh betul lah orang perempuan ni. Muka dia tak payah cerita lah, memang ceria je kalau masuk shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, menyesal gila kahwin...


Kalau dulu masa belum kahwin, rambut aku ni macam-maca fesyen la boleh buat. Ala Korea boleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pun boleh buat, tak ada orang sound. Tapi sekarang, panjang sikit je kena sound, panjang sikit je kene sound. Dia kata tak hensem la, tak kemas la. Kalau tak potong, dia tanak gosokkan baju aku pulak. Haisshh…


Ada satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ada la seorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pun terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta pula bini aku (mentang-mentang la aku hensem). Apa lagi, menjerit la aku kat situ. Kena buli lagi…


Maunya tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi. Arghh, first time rasa malu gila macamtu. Rasanya muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit sangat bini aku cubit. Huhu... Kesian lah kat bakal anak-anak kami nanti. Haha…


Tapi yang bestnya, skarang aku dah tak payah basuh baju, gosok baju sendiri. Sume dah ready made. Hehe... Bab-bab gosok baju ni memang aku tak berapa pandai. Kalau dulu masa belum kahwin, skali gosok baju, sebulan aku pakai. Haha... Malas basuh sebab tanak gosok lagi! (Oppss kantoi). Lepastu baju-baju bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tidur atas kain baju ni (padahal malas kemas). Sekarang, hehehe…


Lagi yang best, time aku demam ke, tak sihat ke, rasa diri ni macam dihargai je. Ya lah, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe... Kalau masa belum kahwin dulu pandai-pandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis…


Lepastu kan, sekarang kehidupan aku kira tersusun lah. Maklum lah dah ade 'PA'. Kalau banding dengan dulu, hmm… Tak produktif sangat lah kehidupan aku. Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Qur’an. Hmm, sejuk hatiku dapat isteri macam dia. Maklum lah kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ada yang tolong ingatkan. Ini lah pentingnya cari isteri yang solehah!

(Antara hantaran yang unik)

Buat isteriku yang comel dan tercinta;

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat,

Boleh la abang bangun awal-awal pagi,

Kemudian kita solat Subuh sama-sama.


Tapi kalu abang tak bangun juga;

Sayang cubit je peha abang,

Abang tak akan murka,

Lagi abang bertambah sayang…


Buat isteriku yang comel dan tercinta;

Terima kasih kerana jaga makan minum abang,

Tengok sekarang abang dah nak gemuk dah,

Tak ada lah kurus je macam mula-mula kahwin dulu.


Ke memang nak abang jadi gemuk ni?

Ayang takut orang lain berkenan kat abang ye?

Jangan bimbang atau ragu okay,

Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang…


Buat isteriku yang comel dan tercinta;

Terima kasih kerana tolong gosok baju abang,

Sebab abang memang allergic sikit bab gosok baju,

Jangan risau lah nanti abang potong rambut…


Sekarang abang dah tak selekeh macam dulu,

Rambut dah kemas, baju dah kemas, senyum memanjang,

Hidup terurus, amal pun terjaga, badan pun berisi juga,

Argghh, menyesal gila kawin LAMBAT!!!





p/s: Cerita ini tidak ada kena mengena dengan penulis, penulis masih lagi seorang yang selekeh.

---------------------------------------------------------

(Gambaran majlis pernikahan)

Sempena musim cuti dan musim kahwin ini, kisah diatas saya dedikasikan khas buat sahabat-sahabat, rakan-rakan dan kenalanku yang bakal, baru hendak dan akan memasuki alam rumah tangga. Buat Zukhairi, Charil Zariss, Kembara Jiwa dan lain-lain, Selamat Pengantin Baru!! Doakan ambo kahwin cepat ye... :D


Buat para pembaca yang bakal berkahwin, Selamat Memasuki Alam Rumah Tangga dan Selamat Pengantin Baru!! Dengan ingatan, binalah masjid dengan baik, jagalah ia dengan cermat, imarahkanlah ia tanpa henti...

Buat para pembaca yang sudah lama berkahwin, Selamat Mengimarahkan Masjid!! Hiasilah masjid yang dibina itu dengan sebaik mungkin. Didik anak-anak agar menjadi pemimpin yang berjiwa besar dan berpengetahuan luas dalam semua aspek terutama aspek agama. Corakkan mereka dengan corak didikan yang baik. InsyaAllah, bahagia sentiasa hendaknya...



Maaflah kerana lambat membuat posting terbaru disini. Teruskan membaca bahan bacaan yang menarik disini. Semoga bermanfaat untuk semua... :)






*Kredit sepenuhnya untuk kisah diatas diberikan kepada Tuah Mohd Bakheet dan kredit gambar diatas diberikan kepada Google dan HasbiFotopages.


Catatan 'bradokapak'
Rabu 1 Jun 2011, 12.23 tengah malam.

20 comments:

  1. Suka entri ini.

    Siap buat cerpen lagi.. Suka. Bagus.

    1st time singgah sini dari group blogger dan akan jadi follower terus. blog yg bagus =)

    ReplyDelete
  2. Salam buat semua pembaca...

    Buat Khalidah,

    Seronok? Ha, doalah ke Hadrat Ilahi agar dikurniakan jodoh yang terbaik utk dirimu. Tak sabar tu nak masuk alam rumah tangga. Macam-macam karenahnya nnt.


    Buat Sha,

    Terima kasih kerana sudi singgah ke mari. Kalau ada kekurangan, beritahu kami, insyaAllah akan diperbaiki dari masa ke semasa. Jgn lupa follow2 kengkawan kat Geng Blogger. Sebarkan bahan2 ilmiah kepada rakan2. Semoga bermanfaat...


    Buat pembaca lain,

    Doakan kebahagiaan keluarga kita, keluarga sahabat kita, rakan-rakan dan kenalan kita. Semoga para pembaca disini (yg blm kahwin), semuanya bertemu jodoh yang terbaik buat diri masing-masing. Salam buat semua... :)

    ReplyDelete
  3. hehe . NICE entry ! :D keep it up :D
    tak sabar nak kahwin . HAHAHHAHAHAHA :P

    ReplyDelete
  4. "iman kita turun naik..."

    statement / fakta sebenar kita....


    BK : tau pun "menyesal kawin lambat giler" ...hehehhe.....

    ReplyDelete
  5. hehe..bestla cerita ni..
    i hope kecik jd suami saya
    hahaha
    mak saya xsabar nk tawen...
    hehe

    ReplyDelete
  6. kesimpulannya:itu lah nikmat alam perkahwinan...yang penting kesetiaan n kepercayaan itu perlu tuk membina kebahagiaan yang berpanjangan....semoga Bradokapak n wife bahagia hingga ke akhir hayat n d kurniakan puteri n putera yg comel....

    ReplyDelete
  7. sape2 yg dapat kawen, hargailah perkahwinan..msh ramai yg tidak ade jodohnye..

    ReplyDelete
  8. Allah......saya nak kawen....saya akan jadi baik..:)..takmo jahat2 dah..

    ReplyDelete
  9. sweet.. I like :) penuh penghayatan..

    ReplyDelete
  10. Salam buat para pembaca, semoga kita semua sentiasa sihat selalu hendaknya.


    Kepada mom697,

    Terima kasih atas nasihat drpd Puan. Benar, kesetiaan dan kepercayaan perlu utk membina kebahagiaan berpanjangan.

    Kpd yg belum kahwin dan sudah berkahwin, igt2 pesanan drpd Puan kita ni.. :)


    Buat kLee, AbuHakeem, Gerakan Selempang Merah, kecikVS, haly, fatinsyaz, daun, Anon 7:57 PM dan para pembaca yang lain...

    Terima kasih kerana sudi mampir ke mari. Terima kasih kerana sudi membaca disini, teruskan membaca disini. Kalau ada kekurangan disini, harap2 ada yang sudi menegur kami ya... :D




    p/s: saya masih lagi seorang yang selekeh. doa2kan sy cepat masuk alam rumah tangga... ^ ^

    ReplyDelete
  11. mudah-mudahan insyallah bro

    ReplyDelete
  12. hahahaha
    again~~what a nice tOpic u have brO

    lu mmg pnulis sejati bro..lengkap,tajam,padat but santai2 gitu

    hehehhe neway thx tuk wish awk Brado kapak~

    ~zukhairi lalalla~

    p/s~mjlis den jgn lupo dtg~

    ReplyDelete
  13. terrbaikk entry nye , smoge di beri nikmat dunia yg hakiki ,

    ReplyDelete
  14. untung la klw bini rajin..klw pemalas...Oh Nasib Badan..

    ReplyDelete